2011. április 28.

Zöldelünk, zöldülünk, kinek mi

Lassan véget ér a nagy tavaszi kert/udvar gondozás, fűmagok a vakondtúrásokban (a vakondok pedig remélem már a szomszéd telken...), palánták a kiskertben, innentől már "csak" nevelgetni kell a csemetéket! Kedves & hálás feladat! :) Imádom lesni, ahogy kibontakoznak, napról napra növekednek, alakulnak és végre már nem csak a zacskóról ismerem meg, hogy éppen mi bújuk ki a föld alól... Az egyik kis kedvencem a petrezselyem, mert már egész apró korában felismerhető a levelekről, hogy mivel is állok szemben. Egy hibája van csak ennek a stádiumnak, mégpedig, hogy ilyenkor már lelki szemeim előtt látom, ahogy aprítom a leveleket, pedig szegénykém olyan kis apró és védtelen, hogy még PP-nek sem lenne elég... Így kénytelen voltam megrohamozni a piacot és venni egy nagy csokor friss, felnőtt petrezselymet, mert bizony Petrezselyem pestos tésztát kívántam!  :)

   Hozzávalók (2 főre):
   - 1 nagy csokor petrezselyem
   - 2-3 gerezd fokhagyma
   - fél marék dióbél
   - kb 5 dkg frissen reszelt kemény sajt (jelenleg Pecorino romano, de eredetileg parmezánnal készül)
   - olívaolaj
   - só, frissen őrölt bors
   - 25 dkg tészta

   Elkészítés:
   A megmosott, leszárított petrezselymet a fokhagymával & a dióval egy méretes deszkán aprítsuk fel. Nem kell pépesre, de azért szánjuk rá az időt és finomra vagdaljuk! Tegyük egy kisebb átmérőjű, magasabb falú edénybe, adjuk hozzá a sajtot, ízlés szerint sót és öntsük fel annyi olívaolajjal, amenyit felvesz ahhoz, hogy "pesto sűrűségű" legyen. Egyesítsük a finomságokat, kóstoljuk meg, ha igényli, akkor még sózzuk, egyébként pedig kész is vagyunk! :) Amennyiben nem azonnali felhasználásra szánjuk, akkor egy formás, zárható tetejű üvegbe keverjük össze, majd tároljuk hűtőben. Hetekig eláll.
De én most nem hosszú távra terveztem, így kifőztem egy adag tésztát, rákanalaztam a pestot, meghintettem frissen őrölt borssal, megszórtam egy kis reszelt Pecorinoval és elégedetten faltam...  :)



Egészségünkre!

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas, finom lehet

Megjegyzés küldése