2011. február 10.

Édességet babakocsival

Vendéget vártunk, Móni jött hozzánk látogatóba. Tekintettel arra, hogy az autónk még pár napig Győrben van, az influenza szezon közepén pedig nem vesszük nyakunkba a várost BKV-val, mostanában hozzánk jönnek, mi nem igazán mozdulunk. Ennek előnye, hogy bizony mindig van ok valami kis édességet gyártani a kedves látogatóknak, nyami! :)
Egy bökkenő merült csak fel... A hétfői nagybevásárláskor még nem tudtunk a vendég érkezéséről, így a konyhánkat kissé felkészületlenül érte a sütikészítés. A bökkenő csupán ebben annyi, hogy babakocsival - mint ez számomra az elmúlt hónapokban kiderült - eléggé nehézkes bevásárolni a helyi kisboltokban, hiszen egyikben sincs annyi hely, ahol elférnénk... Valahol még a bejáraton sem tudjuk átverekedni magunkat a kedves forgó kütyüktől! Noh mindegy... Lényeg a lényeg, hogy kedvenc "Tejes nénimre" és egy zöldségesre vagyunk korlátozva, ennyiből kell gazdálkodnunk. Végül a zöldségesre esett a választás & Datolyás golyók elkészítése mellett döntöttem, nagyon helyesen!! :)

   Hozzávalók (kb 36 db-hoz):
   - 3 dkg vaj
   - 22 dkg magozott datolya
   - 12 dkg cukor
   - 2 db tojás
   - 7 dkg háztartási keksz
   - 6 dkg dió
   - 5 ml vanília aroma
   - 1 csipet só
   - kókuszreszelék

   Elkészítés:
   A vajat gőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a kissé felvert tojásokat, az apróra vágott datolyát (igazából nagykéssel "végig mentem" rajtuk széltében-hosszában, tökéletesen elég & gyors), a vaníliát és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett megvárjuk míg felolvad a cukor. Ezután még kb 20 percig továbbra is gőz fölött főzzük, amíg sűrű krémes állagú nem lesz. Ha kész, levesszük a tűzről és picit hagyjuk hűlni. Közben a diót és a kekszet is felaprítjuk (szintén nagykéses durválkodás, nem számoltam, hogy 8 vagy 9 darabra esik-e szét a keksz...), majd a még meleg datolyás masszához keverjük.
Nedves kézzel golyókat formázunk, meghempergetjük kókuszreszelékben, majd bedobozolva hűtőbe dugjuk másnapig.


Egészségünkre!


PS: Egyébként nem igazán szeretem a datolyát, de ezekért a golyókért felfüggesztettem az ellenszenvemet...  ;)

1 megjegyzés:

Beastie írta...

megcsináltam, megírtam - most várom hogy ízlik a lányoknak - és köszi a receptet.

Megjegyzés küldése