Kislányom, PP eléggé érzékeny a hangokra, konkrétan nagyon rosszul viseli a hangzavart, illetve az idegen zajokat, így folyamatosan "edzeni" kell Vele... :) Az egyik ilyen edzés céljából bekapcsoltam a TV-t, hogy mégse csak az én (plusz Sting bácsi & Dave Matthews bácsi) hangját hallja egész nap.
Gondoltam, ha már egyszer TV-zünk - ami nálunk napközben nem túl gyakori - akkor legalább valami gasztro duruzsoljon a fülünkbe, így becéloztam a TV Paprikát. Akkor és ott találkoztam az alábbi recepttel, legalábbis fél füllel hallottam, hogy mi is készül Rachel Allen konyhájában éppen. Az ötletet raktároztam, majd tegnap kisebb változtatásokkal elkészítettem vacsorára. Röviden, tömören: isteni!! :)
Az eredeti recept itt található. Magyarul, illetve TkT formában pedig az alábbiakban részletezem az általam Olasz sült palacsintatortának átkeresztelt fenséges ételt.
Hozzávalók (2 főre):
- 8 db sütőporos palacsinta
- 1 tk vaj
A töltelékhez:
- 10 dkg mozzarella
- 25 dkg ricotta
- 10 gr reszelt parmezán (+ kb 5 gr majd a tetejére)
- 1 tojás
- só, őrölt színes bors
A mártáshoz:
- 1 konzerv (400gr-os) hámozott, darabolt paradicsom vagy 45 dkg friss paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk friss aprított bazsalikom
- 1 tk cukor
- 1 dl víz
- só, őrölt színes bors
Elkészítés:
A palacsintákat elkészítjük. Lehetőleg akkora palacsintákat süssünk, mint amekkora tűzálló tálunk van, mert majd csak így lehet szépen összeállítani a végén a tortát. Nálam ez most kb 18 cm-es átmérőt jelentett. A mártáshoz olívaolajon az aprított hagymákat üvegesre pároljuk, ráöntjük a paradicsomot, a vizet, fűszerezzük a fele adag bazsalikommal, cukorral, sóval és frissen őrölt borssal, majd alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett kb 30 perc alatt összefőzzük. Sűrű mártást kell kapnunk. Ha kész, akkor hozzáadjuk a maradék bazsalikomot is.
Eközben a mozzarellát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a ricottával, tojással, majd sózzuk, borsozzuk.
A tálat vajjal kikenjük, majd szép sorban belerétegezzük a palákat a töltelékkel. Az első és utolsó réteg is palacsinta legyen! Picit lenyomkodjuk, majd a tetejére simítjuk a paradicsommártás 90%-át, megszórjuk parmezánnal és forró sütőben (180C, légkeverésnél 160C) kb 30 perc alatt készre sütjük. A lényeg, hogy a közepe is átmelegedjen és a sajt megpiruljon a tetején. Szeletelve, a maradék mártással tálaljuk. Érdemes azonban picit hűlni hagyni mielőtt felvágjuk, hogy ne csússzon szét!
RA salátával ajánlja, úgy gondolom 4 főre is elég ez az adag, de mi így önmagában ketten elpusztítottuk az egészet... :)
Egészségünkre!
PS: Előre elkészíthető. A már összeállított tortát hűtőben akár másnapig is tárolhatjuk, így akár vendégek érkezéhez is tökéletes, hiszen másnap már csak a sütőbe kell varázsolnunk, mi pedig foglalkozhatunk a vendégekkel miközben sül az étel.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése