2011. február 7.

Retro nasi :)

Nagymamámnál anno meghatározott "ételnapok" voltak. Ilyen volt a krumplileves + palacsinta nap (péntekenként :) ), a rántott hús + krumplipüré nap, stb.,  & ilyen volt a pogácsa nap is. Így visszagondolva talán ez volt a kedvencem. Ilyenkor Mami mindig dugdosott a kamrában ún. Gumipogácsát nekem. Dugdosta, mert egyébként nem maradt volna belőle, mire odaérek...
Ahogy nőttem, rá kellet jöjjek, hogy amennyiben elegendő mennyiségű pogit szeretnék magaménak tudni, - nem csak a dugipogi adagot, amin akkor már az Öcsémmel is osztozni kellett :) - úgy tennem kell az ügy érdekében & bizony sütnöm kell magamnak. Így elkértem a receptet Mamitól: főtt burgonya, liszt, zsír, érzéssel, hogy összeálljon. Tudtam, hogy ez így nem fog menni, így bepróbálkoztam Édesanyámnál is, akinek a válasza: főtt burgonya, liszt, zsír, érzéssel, hogy összeálljon. Úgy éreztem szándékosan bosszant a családom, de megpróbáltam: főtt burgonya, liszt, zsír, érzéssel, hogy összeálljon. Persze nem sikerült...  :) És ez még így ment hosszú éveken keresztül, én megpróbáltam - érzéssel - de nem akart összejönni! Így fájó szívvel ugyan, de néhány évre felfüggesztettem a pogi projektet.
Mígnem a közelmúltban böngészés közben véletlenül beleakadtam egy Parasztos burgonyapogácsa néven futó receptbe (sajnos a forrás már nincs meg, ezúton is elnézést a plágiumért!!), ahol bizony a hozzávalók nem érzéssel, hanem dkg-mal voltak feltüntetve, és a végeredmény kísértetiesen hasonlított a hőn áhított Gumpipogimra. Kipróbáltam, sikerült, hihetetlen élmény volt a saját Gumipogácsámmal szembenézni! :)

   Hozzávalók (kb 90 db-hoz):
   - 1 kg burgonya
   - 1/2 kg liszt
   - 20 dkg hideg zsír
   - 1 ek só

   Elkészítés:
Burgonyát meghámoz, sós vízben megfőz, leszűr, összenyom, langyosra hűt, majd összegyúr a liszttel, zsírral. Kb 1cm magasra kinyújt, kiszaggat ( nálam 4,5cm-es a szaggató ) & sütőpapírral bélelt tepsin ( sütőpapír persze elhagyható, hiszen ennyi zsír mellett tuti nem ragad le, de így könnyebb tisztán tartani a tepsit, ami nem utolsó szempont :) ) előmelegített sütőben 220C-on ( légkeverésnél 200C) kb 18 perc alatt aranybarnára süt. Félidőben érdemes megfordítani, hogy mindkét oldala szépen piruljon. Ennyi! :)

Egészségünkre!
  

1 megjegyzés:

autumn írta...

Na már nem is vagy annyira "friss csibe" mert már ketten vagyunk a blogodon....:)))) Én is nagyon örülnék Neked!
Szeretettel várlak az Online Vacsoracsata 2.fordulójába. Bár még le kell futnia az elsőnek, de addig is gondolkodj egy ütős recepten és kérlek látogasd máskor is a blogomat! :)
Üdv,
Kutya és Konyha

Megjegyzés küldése