2011. február 21.

Golyózzunk egyet

Ritkán készítek darálthúsos ételt, de a legutóbbi bevásárlás során nem tudtam ellenállni neki, annyira szép friss volt, finomra darálva, mócsingmentesen, egyszerűen el kellett hoznom! Ha viszont már így becsempészte magát a hűtőnkbe, akkor bizony ki kellett találnom, hogy mi legyen a sorsa az új jövevénynek. Nem volt egyszerű, mert sok kritériumnak kellett megfelelnie ahhoz, hogy az asztalra kerülhessen... Itt persze nem arra célzok, hogy akadnak válogatós emberkék a családban, egyáltalán nem! :)) Lényeg a lényeg, gondoltam bepróbálkozom egy korábban már csírájában elvetett sült húsgolyós témával, hátha új köntösben bejön Emberemnek is, így került az aktuális "menükártyára" a Mediterrán húsgolyók burgonyás rétessel.

   Hozzávalók (2-3 főre):
   - 40 dkg burgonya
   - 1 kis pohár tejföl
   - 5 dkg sajt
   - 2-3 réteslap
   - 35 dkg darált sertéshús
   - 10 szelet baconszalonna
   - 4 dkg parmezán
   - 1 tojás
   - kb 20 szem magozott olívabogyó
   - bazsalikom (kb 2 tk)
   - oregano (kb 1 tk)
   - só, színes bors

   Elkészítés:
   A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd még melegen összetörjük, sózzuk, borsozzuk & a tejföllel simára keverjük. A réteslapokat a megszokott módon előkészítjük (vékonyan olajjal megkenjük a rétegeket), egyenletesen eloszlatjuk a felső negyedben a tejfölös burgonyapürét és óvatosan feltekerjük, majd tepsire helyezzük (sütőpapír javasolt). Tetejét szintén vékonyan olajjal megkenjük & megszórjuk reszelt sajttal.
A darálthúst összedolgozzuk a tojással, a parmezánnal, sózzuk, borsozzuk és ízesítjük friss aprított bazsalikommal & oreganoval. Nedves kézzel kb 2 diónyi gombócokat formázunk (nekem 20 db lett belőle), a közepükbe pedig 1-1 olívabogyót rejtünk. A baconszalonnákat félbevágjuk & mindegyik gombócot becsomagoljuk velük. Végül tűzálló tálba helyezzük a szalonnás csomagokat úgy, hogy az az oldaluk legyen alul, ahova a bacon vége esik. Forró sütőben légkeveréssel 190C-200C-on kb 25 percig sütjük. Ekkor berakhatjuk mellé, illetve alá :) a rétest & további 15 percig együtt sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.



Egészségünkre!

PS: A kóstolót követően Emberem áldását adta, így ez az étel is felkerült a "Megfőzheted Édi" listára! Köszönöm Uram!  :)

1 megjegyzés:

BZsuci írta...

Tegnap este elkészült a mű.:) Egyszerű, tetszetős és rendkívüli ízèlményt adott! En csempésztem bele egy kis fokhagymàt is...mint mindenbe.:) Köszönjük Tita!

Megjegyzés küldése