2011. március 8.

Már megint tészta

Nincs mese, a tészta már csak örök favorit marad... Most éppen valami lasagne félére kívánkoztam, de az elmúlt hetek után a húsból picit már elegem volt. Nincs mese, a hús már csak örök utolsó az életemben... Szóval kellett valami kompromisszumos zöldség, ami Emberem fogai között is szívesen csúszik & a lasagne is elbírja. Nincs mese, a válógatósság már csak standard ebben a családban... :) Rövid osztás-szorzás, hűtő-fagyasztó ellenőrzés, fiók-szekrény ki-be húzogatás után a befutó egy kellemes Spenótos lasagne juhtúróval.

   Hozzávalók (2 főre - bár lehet, hogy csak mi vagyunk nagyétkűek...):
   A tésztához:
   - 20 dkg liszt
   - 2 tojás
   A töltelékhez:
   - 30 dkg spenót
   - 1 gerezd fokhagyma
   - 15 dkg juhtúró
   - só, bors, szerecsendió
   A besamelhez:
   - 5 dl tej
   - 3 ek olívaolaj
   - 2 ek liszt
   - só, bors, szerecsendió
   A tetejére:
   - kb 10 dkg reszelt sajt

   Elkészítés:
   A lisztből, tojásokból tésztát gyúrunk, majd letakarva félre tesszük pihenni. Természetesen kész lasagne lap esetén az ide vágó munkafázisok kimaradnak! :)
A besamelhez az olívaolajon megpirítjuk a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel, fűszerezzük és néhány perc alatt (amíg besűrűsödik) összefőzzük.
A spenótot kiengeszteljük, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval & tört fokhagymával. Azon szerencsések, akik rendelkeznek friss spenóttal, egy kevés vajon futtasák meg a fokhagymát, dobják rá a spenótleveleket és pár perc alatt rogyasszák meg, közben pedig gondoljanak sajnálkozva azokra, akiknek csak a fagyasztott jutott... :)
A tésztát gép segítségével nyújtsuk ki (még mindig kedves barátom Marcato Atlas a kuktám) & daraboljuk a tűzálló tálunknak megfelelő méretűre.
Végül jöhet az összeállítás! A kiszemelt tálat vajazzuk ki, öntsünk az aljába besamelt, pakoljuk rá az első réteg tésztát, újabb adag besamel, erre egyenletesen oszlassunk el a spenótból, amire pedig szórjunk juhtúrót, majd jöhet megint a tészta, besamel, spenót, juhtúró, amíg el nem érjük a tál tetejét. A legfelső réteg besamel legyen.
Forró sütőben légkeveréssel 180C-on süssük kb 30 percig, ekkor szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal & süssük tovább még kb 10 percig.



Egészségünkre!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése