Nincs mese, a tészta már csak örök favorit marad... Most éppen valami lasagne félére kívánkoztam, de az elmúlt hetek után a húsból picit már elegem volt. Nincs mese, a hús már csak örök utolsó az életemben... Szóval kellett valami kompromisszumos zöldség, ami Emberem fogai között is szívesen csúszik & a lasagne is elbírja. Nincs mese, a válógatósság már csak standard ebben a családban... :) Rövid osztás-szorzás, hűtő-fagyasztó ellenőrzés, fiók-szekrény ki-be húzogatás után a befutó egy kellemes Spenótos lasagne juhtúróval.
Hozzávalók (2 főre - bár lehet, hogy csak mi vagyunk nagyétkűek...):
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 30 dkg spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg juhtúró
- só, bors, szerecsendió
A besamelhez:
- 5 dl tej
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek liszt
- só, bors, szerecsendió
A tetejére:
- kb 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztből, tojásokból tésztát gyúrunk, majd letakarva félre tesszük pihenni. Természetesen kész lasagne lap esetén az ide vágó munkafázisok kimaradnak! :)
A besamelhez az olívaolajon megpirítjuk a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel, fűszerezzük és néhány perc alatt (amíg besűrűsödik) összefőzzük.
A spenótot kiengeszteljük, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval & tört fokhagymával. Azon szerencsések, akik rendelkeznek friss spenóttal, egy kevés vajon futtasák meg a fokhagymát, dobják rá a spenótleveleket és pár perc alatt rogyasszák meg, közben pedig gondoljanak sajnálkozva azokra, akiknek csak a fagyasztott jutott... :)
A tésztát gép segítségével nyújtsuk ki (még mindig kedves barátom Marcato Atlas a kuktám) & daraboljuk a tűzálló tálunknak megfelelő méretűre.
Végül jöhet az összeállítás! A kiszemelt tálat vajazzuk ki, öntsünk az aljába besamelt, pakoljuk rá az első réteg tésztát, újabb adag besamel, erre egyenletesen oszlassunk el a spenótból, amire pedig szórjunk juhtúrót, majd jöhet megint a tészta, besamel, spenót, juhtúró, amíg el nem érjük a tál tetejét. A legfelső réteg besamel legyen.
Forró sütőben légkeveréssel 180C-on süssük kb 30 percig, ekkor szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal & süssük tovább még kb 10 percig.
Egészségünkre!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése