Minap Emberem haza állított egy szatyor laskagombával. Nem szeretem (persze a laskát!), de ezt Ő nem tudta, igazából akkor még én sem... Nézegettem, agyaltam, hogy mi legyen a sorsa, de csak abban voltam biztos, hogy ezt a gombát én nem szeretném úgy enni, hogy látom közben a formáját, így mindenképpen el kell "dugni" az ételben! :) Az ízével kapcsolatban nem voltak előítéleteim, de a formája, ahogy ott tömbösödött a konyhapultomon, az állaga, a textúrája... Szóval kiborultam, pedig nem vagyok egy érzékeny típus, ha főzésről van szó, de ez az izé nem volt szimpatikus! Azonban ilyen hozzáállásra mégsem nevelhetem a lányom, így rövidre zártam a témát, a laska búvóhelye: egy igazi Házi cannelloni ricottás laskagombával.
Hozzávalók (kb 14-16 db-hoz):
- 10 dkg ementáli
- 1 dl tejszín
- 4 dl tej
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek liszt
- petrezselyem
- vaja tál kikenéséhez
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 30 dkg laskagomba
- 5 dkg póréhagyma
- 25 dkg ricotta
- 2 tk olívaolaj
- só, bors, petrezselyem
- 1 kk reszelt citromhéj
Elkészítés:
A 20 dkg lisztből és a 2 tojásból tésztát gyúrunk, a tálat nedves konyharzhával letakarjuk & félre tesszük pihenni. Közben a töltelékhez a pórét karikákra vágjuk, olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a citromhéjat, petrezselymet, sózuk, borsozzuk végül pedig az egészet összepároljuk. Hagyjuk picit hűlni, ezután keverjük csak hozzá a ricottát.
A besamelhez a 2 ek olívaolajon megpirítjuk a 2 ek lisztet, majd állandó kevergetés mellett felöntjük a tejjel és felfőzzük. Petrezselyemmel ízesítjük.
A tésztánka kinyújtjuk (ehhez azért érdemes gépet használni - személy szerint a nem mai gyerek Marcato Atlas tésztagépemet hívtam segítségül) & kb 12cm*10cm-es négyszögekké vagdaljuk.
A tölteléket egyenlő arányban, hosszában a tészták felső harmadára helyezzük, majd egyesével henger alakúra feltekerjük őket.
Egy tűzálló tálat (lehetőleg kb akkor legyen amit kitöltenek a cannellonik!) vajjal kikenünk, beleöntünk egy keveset (kb 1/3-át) a besamelből úgy, hogy a tál alján mindenhol legyen mártás, majd szép sorban ráfektetjük a töltött tésztákat. Végül ráöntjük a maradék besamelt & meglocsoljuk a tejszínnel. Ha minden jól ment, akkor a mártás éppen ellepi a tésztákat.
Forró sütőben 200C-on (légkeverésnél 180C) kb 30 percig sütjük, ekkor rászórjuk a reszelt sajtot és további kb 10 percre visszarakjuk, amíg a sajt megpirul.
Egészségünkre!
PS: Egyébként formaállagelőítélet ide vagy oda, finomra sikerült! :)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése