2011. február 23.

Terike után szabadon

Amióta csak sütök-főzök, folyamatosan hadilábon állok a sós süteményekkel. Pogácsa, sajtos nasi, leveles párna, teljes mindegy, ha sós, akkor a kezeim között halálra van ítélve a recept... Ennek ellenére mindig lelkesen próbálkozom új és régi receptekkel egyaránt, hátha egyszer bejön! :) Egyik ilyen próbálkozásom tárgya Terike Vajdasági sós receptje volt, ami persze elsőre szokás szerint megbukott. Kiindulva abból, hogy a receptet rengetegen dícsérték, plusz Terike fotója is ellenállhatatlanra sikerült, újra neki futottam! És láss csodát, nekem is sikerült!! A receptet nagggyon gyors ütemben több helyre is elmentettem, biztos, ami tuti, ezt követően pedig elkezdtem kísérletezgetni vele. A lehetőségek tárháza határtalan, de nekünk végül a metélőhagymával felturbózott töltelékkel vált a kedvencünké. Mivel pedig a tészta semleges ízű, így jöhetett az édességé alakítás is, nyami...  :) Természetesen rögtön étcsokival szerettem volna megtölteni, így el is készült a Csokis csiga aszalt sárgabarackkal

   Hozzávalók (kb 25 db-hoz):
   A tésztához:
   - 40 dkg liszt
   - 0,5 dl olaj
   - 0,5 ek cukor
   - 2,5 dl tej
   - 2,5 dkg élesztő
   A töltelékhez:
   - 8 dkg aszalt sárgabarck
   - 10 dkg étcsokoládé
   - 2 tojásfehérje
   - 3 púpos tk barnacukor
   - 1/2 vaníliáscukor

   - tojás a kenéshez

   Elkészítés:
   Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt jól összegyúrjuk. Keleszteni nem kell, rögtön ketté választjuk a tésztát és kb 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
Közben a töltelékhez a tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg apróra kockázott aszalt sárgabarackot, illetve forgácsolt étcsokoládét. Ezzel a töltelékkel egyenletesen megkenjük a kinyújtott tésztánkat & feltekerjük, mint egy beiglit. Tetejét felvert tojással megkenjük, majd kb 4 cm-es szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire állítva sorakoztatjuk őket (még növésben lévő csigákról van szó, szóval tisztes távolságban legyenek egymástól), 15-20 percig hagyjuk pihenni a csapatot, majd forró sütőben 200C-on kb 20 perc alatt készre sütjük. Az eredeti recept szerint 30 percig kell sülniük, de nálam már 22 percnél is elkezdtek száradni, így megállapodtam 20 percnél.



Egészségünkre!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése