2011. március 10.

Hmmmm, padlizsán

Tekintettel a gyönyörű napsütéses időre, a bevásárlást követően PP-vel még nekivágtunk egy sétás körnek is (megjegyzem ezt Ő annyira nem preferálta, hiszen jobban érzi magát az autóban, mint a babakocsiban, de ilyen dolgokban egyelőre még az én szavam a döntő...). Ilyenkor szinte mindig útba ejtjük a közeli zöldségest is, hátha eszembe jut, hogy mit nem vettem meg a hiperben & így még megmenthető a vacsora! :)
Már messziről kiszúrtam, hogy bizony leárazták a padlizsánt! Az egyik kedvenc zöldségem, de az év ezen szakában szinte aranyáron mérik, így sajnos ilyenkor ritkán kerül az asztalra. Noh, persze Emberem ezt annyira nem sajnálja... :) Én viszont úgy döntöttem, hogy ha most ilyen pofátlanul olcsón hozzájuthatok, akkor bizony nem kímélem Emberem lelki világát & csakazértis padlizsános étel lesz a vacsora!! De, hogy picit kedveskedjek neki is, gnocchival párosítottam, vörösborral bolondítottam & már egy szava sem lehet azon kívül, hogy ez a Padlizsános sült gnocchi isteni!! :)

   Hozzávalók (2 főre):
   - 1 közepes padlizsán (kb 25-30 dkg)
   - 50 dkg gnocchi (sajnos most csak bolti, de hát nekem is csak 2 kezem van...)
   - 1 db 400gr-os konzerv darabolt paradicsom
   - 4 ek olívaolaj
   - 1 fej lilahagyma
   - só, frissen őrölt bors, friss bazsalikom, oregano
   - 2 gerezd fokhagyma
   - 1 dl vörösbor
   - reszelt sajt

   Elkészítés:
   A padlizsánt hosszában szeleteljük fel, sózzuk meg mindkét oldalát, majd pár percig tegyük félre. Ezidő alatt a lilahagymát és fokhagymát aprítsuk fel, majd egy magasabb falú serpenyőben az olívaolajon pirítsuk meg. Amíg a hagymák pirulnak, a padlizsánszeleteket mossuk le (így az esetleges keserű mellékíztől meg is szabadultunk) & vagdossuk kb 1,5cm*1,5cm-es kockákra, tegyük a serpenyőbe, majd kb 6-8 percig pirítsuk a hagymákkal (tudom, hogy ez már a sokadik hagyma & pirítás kifejezés, de ma ennyire futja... :), addig amíg a padlizsán picit összeesik. Ekkor öntsük hozzá a paradicsomot, fűszerezzük és várjuk meg, amíg az egész rotyogni kezd. Ebben a fázisban mehet bele a vörösbor, 1 perc alatt 2-3 keverés, majd le is vehetjük a tűzről.
A gnocchit a zacskón található instrukcióknak megfelelően lobogó vízben 2-3 perc alatt készre főzzük, leszűrjük & összekeverjük a padlizsános mártással. Az egészet egy vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, a tetejét megszórjuk rezselt sajttal & forró sütőben légkeveréssel 180C-on kb 25 perc alatt összesütjük.



Egészségünkre!

PS: Végül nem volt ellenkezés, a vacsora végeztével még elismerést is kaptam...  ;)

3 megjegyzés:

autumn írta...

Nálunk is padlizsános volt...:)))) Most írom, majd nézz be! És ez a gnocchi-s nagyon jó lehetett, mindent szeretek benne :))))

Bianka írta...

Bolti nem bolti isteni finom lehet :)

TkT írta...

Köszi Csajok! Szerényen megjegyezve ugyan, de tényleg nagyon finomra sikerült... :)

Megjegyzés küldése