2011. március 31.

Fő a változatosság

Igazából nálunk a burgonyagombóc szinte mindig töltve készül. Egy kis pirított szalonna, sajt, vagy bármilyen finomság, ami elbújtatható a tésztában. De nagy bánatomra legutóbb semmi tölteléknek valót nem találtam itthon, miközben a burgonyát már megfőztem & teljesen bele éltem magam egy jófajta burgonyagombócba... Ilyen stádiumban pedig már nem gondolkodom más főtt burgis ételben, mert ha egyszer elképzeltem, ahogy tömöm magamba a gombócokat, akkor annak úgy is kell lennie! Töltelék lefújva, azonban a hűtőben árválkodó maradék pesto gazdára várt, így egy laza mozdulattal kikanalaztam az üvegből & már készült is a Pestos burgonyagombóc sajtmártással. Akár lehetne pestos gnocchi is, de csakazértsem...
  
Hozzávalók (kb 30 kicsi golyóhoz):
   - 40 dkg burgonya
   - 1 púpos ek pesto
   - kb 15 dkg liszt
   - 1 nagy tojás
   - 2 dl tej
   - 2 ek olaj
   - 1 ek liszt
   - 40 gr parmezán
   - 1 dl tejszín
   - 3 ek száraz fehérbor
   - só, frissen őrölt bors

   Elkészítés:
   A burgonyát hámozzuk meg, majd felkockázva sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, törjük össze, keverjük bele a pestót & várjuk meg, amíg langyosra visszahül. Ekkor keverjük hozzá a lisztet, a tojást & gyúrjuk jól össze. Formázzunk belőle kis gombócokat & lobogó vízben 3-5 perc alatt főzzük készre.
A mártáshoz egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat & pirítsuk meg rajta a lisztet. Folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a tejet, majd a sajtot & addig főzzük, amíg a sajt megolvad (őrölt parmezán esetében ez igazából csak annyi idő, amíg felmelegszik a tej). Ekkor öntsük hozzá a tejszínt, a bort, sózzuk, borsozzuk & főzzük mártás sűrűségüre.



Egészségünkre!

1 megjegyzés:

Bianka írta...

nagyon finom lehet

Megjegyzés küldése