2011. február 25.

Rétes, ami nem feltétlenül édes

PP hozzátáplálásával mondhatni pocsékul állunk. Válogatós! Nem kicsit! Nagyon! Mégis a legfájóbb pont, hogy az én főztömet eddig 100%-ban elutasította. Pont az én lámyom, pont az én főztömet, nem értem... Pedig paszírozom, pürésítem, sütöm, főzöm, bele adom szívem-lelkem (lehet, hogy ez a baj, elég lenne csak a zöldség/gyümölcs?!), de Művésznő nem fogadja el, neki kizárólag a piacon fellelhető legdrágább béjbiétel kell. Persze ezen annyira nem csodálkozom, hiszen sajnos elég korlátozott az elérhetősége azon termékeknek, melyek nem tartalmaznak sem hozzáadott cukrot, sem tartósítószert, sem keményítőt, stb, ami pedig megfelel minden kritériumnak, az bizony nem olcsó... Noh, de lássuk, hogy hogy is jön most ide a rétes! :) Úgy döntöttem, hogy kicselezem a Kisasszonyt és a kedvenc bolti püréjébe becsempészek egy kis hazai kosztot. Hátha... Elgondolásaim szerint az alma-banán püréhez illik a sütőtök (bár, hogy őszinte legyek én annyira nem kívánom ezt a kombinációt, de lehet, hogy 30 éve máshogy álltam hozzá), így bunda fel, autóba be, indulás tökvadászni!
Tekintettel azonban arra, hogy PP 50 gr sütökpüréje miatt nem indítottam el a sütőt szívesen, az egész tök bevándorolt a tepsire, a gyermek adagján felül megmaradt pürét pedig hasznosítottam & készítettem egy Sütőtökös rétest. Hajrá!

   Hozzávalók (1 rúd réteshez):
   - 275 gr-os friss leveles tészta (most 24*40cm-es)
   - 90 dkg sütőtök (már héj & mag nélkül)
   - 10 dkg lágy sajt (mozzarella, feta, stb)
   - 2 dkg héj nélküli tökmag
   - 1 ek zsemlemorzsa
   - zsálya, színes bors
   - tojás a kenéshez

   Elkészítés:
   A sütőtököt forró sütőben puhára sütjük. Erre mindenkinek megvan a maga technikája, én most a gyorsabb sülés érdekében már kockázva tettem a sütőpapírral kibélelt tepsire & így kb 1 óra alatt készült el. A puha tököt botmixerrel pürévé varázsoljuk, majd ízesítjük borssal és zsályával.
A tökmagot egy serpenyőben néhány perc alatt szárazon (hozzáadott zsiradék nélkül) megpirítjuk.
A tésztát kicsomagoljuk & kihajtogajtuk! :) Nagy előnye a kész friss leveles tésztának, hogy kinyújtva, sütőpapírra tekerve kerül a polcokra, így itthon szinte semmi dolgunk nincs vele.
Szóval miután kiterítettük a tésztánkat, a hosszanti oldalából levágunk egy kb 4-5cm-es csíkot, amit átlósan bevagdalunk úgy, hogy a vágás csak a széleitől kb 1-1cm-re kezdődjön & végződjön, tehát ne vágjuk keresztbe el a csíkunkat. Ez lesz majd a rétes felső díszítése.
A nagyobb darab tésztát szórjuk meg zsemlemorzsával & a már kihült pirított tökmagokkal, a hosszanti oldalára halmozzuk a fűszeres sütőtökpürét, a tökhalom közepére pedig rakjunk 1-1 csíkot a sajtunkból (nálam most egy feta jellegű lágy sajtra esett a választás). Óvatosan tekerjük fel úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra. A tetejére illesszük rá az elején leválsztott & bevagdalt csíkot, majd az egészet kenjük le felvert tojással & forró sütőben légkeveréssel 200C-on kb 30-35 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk be alufóliával és csak az utolsó 8-10 percre vegyük le.



És ha már az ember elkezd rétesezni, akkor nem áll meg egy fajtánál. A másik adag tésztából így Spenótos rétes készült.

   Hozzávalók (1 rúd réteshez):
   - 275 gr-os friss leveles tészta  
   - 10 dkg feta jellegű sajt
   - 25 dkg spenót (nem püré!)
   - 1 közepes burgonya
   - 2 gerezd fokmannya
   - só, bors, szerecsendió
   - 2 ek zsemlemorzsa
   - tojás a kenéshez

   Elkészítés:
   Február lévén fagyasztott spenótra korlátozódott a beszerzés. A lényeg, hogy ne pürével dolgozzunk, hanem leveles spenóttal! Olvasszuk ki, csepegtessük le, majd keverjük össze az előzőleg puhára főzött, összetört burgonyával, az áttört vagy aprított fokhagymával, végül ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.
A többi munka megegyezik a sütőtökös rétesnél leírtakkal.





Egészségünkre!

6 megjegyzés:

autumn írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
autumn írta...

Közben láttam, hogy már neveztél, csak hívni akartalak az Online Vacsoracsatába.....:))))))
És feltettelek én is a blogajánlómba!

TkT írta...

Köszönöm! :)
Minden hétvégén azon izgulok, hogy vajon bekerülök-e vagy sem, de ilyen erős mezőnyből lehet, hogy nem is baj, ha kimaradok... :))
A blogodat pedig örömmel követem & ajánlom, fantasztikusan természetes!! :)

autumn írta...

TkT! Köszönöm! Még egy picit váratni foglak, mert a 2. forduló még 3 hét. Az elsőből még 2 hátra van, utána jön a döntő a heti nyertessekkel és csak aztán kezdődik... Viszont arra még nincs meg a létszám, ha ismersz olyat, aki szívesen játszana szeretettel várom! :)

Bianka írta...

Gyönyörű rétesek, isteni ízek

TkT írta...

Köszönöm Bianka! :)

Megjegyzés küldése