2011. február 25.

Jó pizzát kemence nélkül

Régóta próbálkoztam már az igazán jó pizza megsütésével, de eddig sikertelenül. Gusztusos volt, finom, blablabla, de ott motoszkált az a dög kis bogár, hogy valami hiányzik, egyszerűen nem olyan a tésztája, ahogy elképzeltem, pedig többféle sütési módot is kipróbáltam már. Múlt hétvégén azonban mellém szegődött valamelyik nápolyi pizza angyal, mert életem legjobb pizzáját sütöttem meg, bátran állíthatom, hogy szinte tökéletesre sikerült! A titok nyitja a sütés hőfoka, ezt bizony örökre megjegyzem! :) Hulljon le tehát a lepel a Házi pizzáról!

A tészta alaprecept innen, csak a fele lisztet réteslisztre, az instant élesztőt pedig frissre váltottam.
Feltét lehet bármi, ami szem szájnak ingere & nem utolsó sorban van is otthon... Paradicsomszósznak az itt és itt részletezett mártást szoktam használni. Előnye, hogy ha sokáig főzzük (alacsony tűzön legalább 1 órát), akkor sokáig el is áll a hűtőben, így előre elkészíthető.

   Hozzávalók (3 db kb 28cm-s pizzához):
   - 25 dkg finomliszt
   - 25 dkg rétesliszt
   - 1,5 ek só
   - 3 dl langyos víz
   - 1 tk cukor
   - 2,5 dkg élesztő
   - 3 ek olívaolaj

   Elkészítés:
   Az élesztőt egy kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Szinte mindenhol azt írják, hogy a liszt közepében alakítsunk ki egy mélyedést, ebbe öntsük a folyadékot és óvatosan keverjük, hogy a víz ne érjen a tál széléhez. Nos, ez a művelet számomra lehetetlen... Sokáig bénának éreztem magam emiatt, de már nem igazán stresszelek rajta. A folyadék nekem mindig, de mindig utat tör magának és bizony hozzáér a tálhoz. Az én folyadékaim már csak ilyen szófogadatlanok. DE, ennek elenére még nem volt problémám belőle, így szerintem mindenki bátran gyúrja össze úgy a tésztát, ahogy tudja, mélyedés ide vagy oda!! :)
Ha már kellően puha és sima tésztát dagasztottunk, akkor szórjuk meg kevés liszttel a tetejét & konyharuhával letakarva legalább szobahőmérsékleten kelesszük minimum 1 órát. Ezt követően a tésztát osszuk 3 részre és nyújtsuk ki kb 1/2-1 cm közötti vastagságúra. A kinyújtott tésztát helyezzük sütőpapírra & már azon "díszítsük" a feltétekkel.
A sütőt & a tepsit melegítsük elő légkeverés 275C-ra (ez kb 295C-nak felel így meg - a mi sütőnknél ez a maximum), majd a forró tepsire sütőpapírral együtt óvatosan húzzuk át az előkészített pizzát (ezért kellett a papír). 6 percig süssük szimpla légkeveréssel (nem kell alsósütés pluszban), majd állítsuk át felső grillre a sütőt & süssük még 2 percig. Ezzel a technikával nálunk mind a három pizza tökéletesre sült, nem száradt ki, nem maradt nyers és a sajt is szépen megpirult.



Egészségünkre!

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta, szerintem házinál azért nincs jobb, mert benne van az ember keze munkája

TkT írta...

Egyet értek! Amellett, hogy finom & tudom miből készül, még élvezet is elkészíteni!! :)

Megjegyzés küldése