2011. február 27.

Ákos

Bár még jó darabig GYED-en leszek, de a főnöknek nem lehet elég időben elkezdeni a kedvére tenni...  :) Ma Ákos napja van (ezúton is boldog névnapot Nekik!), így gondoltam meglepem kedves vezetőmet egy kis nasival, hogy amikor vissza állok a munkába, legyen mire emlékeztetnem... :))
Nahjó, igazából hetek óta szerettem volna felhasználni azt az árva zacskó puffasztott rizst, ami a fiókban bújkált & most Áki névnapja kellő alibit biztosított az újabb édesség merényletemhez! Valami étcsokisra fájt a fogam, meg valami rizsesre is, de a szimpla házi rizses csokitól annyira nem ájultam el! Szóval ki kellett valamit találnom, de nagyon gyorsan, mert ha az Ákos napot lekésem, akkor Emberem joggal von kérdőre, hogy megint minek csinálok édességet, amikor Ő úgysem szereti... Így indult útjára a Rizses csokigolyó projekt, a végeredmény ízvilága pedig erősen hasonlít a lila bocis táblás rizses csokoládéra, amit kimondottan szeretek, szóval a recept marad!

   Hozzávalók (kb 35 db-hoz):
   - 5 dkg pufasztott rizs
   - 20 dkg étcsoki
   - 0,6 dl tej
   - 8 dk barna cukor
   - 4 tk rum
   - 2 tk liszt
   - 10 dkg vaj

   Elkészítés:   A tejet a cukorral és a liszttel felfőzzük, hozzáadjuk a margarint és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg újra felforr. Levesszük a tűzről és belekeverjük a rumot. Közben a csokoládét kockákra törjük & gőz felett felolvasztjuk. A két masszát összekeverjük, majd összedolgozzuk a puffasztott rizzsel.
A rizses keveréket hűtőbe tesszük, de ne várjuk meg, amíg teljesen megdermed, csak éppen annyira hűljön vissza, hogy formázható legyen, majd kis golyókat készítünk belőle & sütőpapírra sorakoztatva megvárjuk, amíg teljesen megszilárdulnak. Gyorsítva a folyamatot én sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a csapatot & kiküldtem őket az erkélyre. Amikor már kellően stabil kis golyóink vannak, akkor gőz felett olvasztunk egy kevés fehércsokit & behálózzuk vele a tetejüket. Nos, sajnos ez a lépés nálam némileg átalakult, ugyanis a fehércsoki nem volt hajlandó önállóan felolvadni, így kénytelen voltam egy kevés étcsokival keverni, de így sem kaptam olyan folyékony masszát, hogy csorgatni tudjam, ezért kerültek a golyók tetejére kis mogyoróbarna halmok! :) Így is finom, csak annyira nem mutatós...



Egészségedre Áki! :)

PS: Egyébként formázás közben próbáltam rumban áztatott egészmogyorókat beleerőszakolni a golyókba, de összesen kettőben maradt bent, így feladtam! Pedig az a 2 volt a legfinomabb!!! :(
Ha valakinek birtokában van a titok nyitja - miszerint a mogyoró a rizses massza közepén marad - kérem ossza majd meg velem! :)

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon cseles :)
Igazán guszta és finom

Anni írta...

Tudom,hogy te még korainak tartod, de veled született szerénységed engem tarthat vissza, hogy ezt a díjat átadjam neked.Szerintem megérdemled.

Megjegyzés küldése